Welke aandelen nu kopen

Welke aandelen nu kopen? De beste aandelen en tips voor jou op een rijtje

Welke aandelen moet je nu kopen? Een vraag die wij erg vaak gesteld zien worden en ook veel mensen er van weerhoud om te beginnen met het investeren in aandelen. Wat begrijpelijk is omdat je niet zomaar je spaargeld gaat investeren in iets waar je zelf wellicht geen kennis of ervaring mee hebt. Daarom willen wij jou daar graag bij helpen.

In het volgende artikel geven wij de belangrijkste tips om de beste aandelen te selecteren. Ook vertellen wij welke aandelen je nu het beste zou kunnen kopen. Per aandeel krijg jij een korte analyse waarom wij deze adviseren zodat jij zelf een onderbouwde keuze kunt maken.

Het beleggen in aandelen kan best overweldigend en lastig zijn. Wij hopen jou met dit artikel op weg te helpen.

Wat zijn aandelen?

Waarschijnlijk is het volledig overbodig om jou te vertellen wat een aandeel is als je op dit artikel terecht bent gekomen. Toch willen we kort even stil staan wat een aandeel nou precies is. Want dan kan daar ieder geval geen verwarring over ontstaan. Een aandeel is eigenlijk niets anders dan een waardepapier waarmee jij als belegger een klein stukje van het bedrijf in handen krijgt.

Wanneer een bedrijf succesvol is dan profiteer jij hiervan mee door de koerswinst en de uitkering van dividend. Dividend is een winstuitkering en dat kan in de vorm geld of aandelen. Kort gezegd ben jij mede eigenaar van het bedrijf voor het percentage aandelen dat jij hebt aangeschaft.

De waarde of koers van een aandeel zijn van verschillende factoren afhankelijk. Zo speelt de vraag en aanbod een belangrijke rol maar ook de ontwikkelingen van een bedrijf zijn hierin bepalend. Zowel economisch maar ook zeker bedrijfsmatige ontwikkelingen.

Waarom beleggen in aandelen?

In de laatste jaren zijn er steeds meer mensen geïnteresseerd geraakt in het kopen van aandelen. Het is dan ook niet vreemd dat we steeds meer mensen hiermee bezig zien gaan. Maar waarom zijn juist nu zoveel mensen hiermee bezig? Dit heeft een aantal verklaarbare redenen. Ten eerste is het ontzettend makkelijk geworden om vanuit je luie stoel via een computer of telefoon te handelen in aandelen.

Veel mensen zoeken manieren om geld te verdienen zonder dat ze hier actief voor hoeven te werken. Elke dag van 9 tot 5 voor een baas moeten werken word steeds minder aantrekkelijk voor veel mensen. Daar komt bij dat de spaarrente die je krijgt bij een bank historisch laag is. Je geld is dus bijna niets meer waard wanneer je het op een spaarrekening laat staan.

Maar wanneer je gaat investeren in aandelen kun je meer rendement halen uit je spaargeld. Een andere reden waarom je juist nu veel mensen ziet beginnen met het kopen van aandelen is de uitbraak van het coronavirus begin 2020. Door het coronavirus zijn veel koersen van aandelen gekelderd waardoor het juist een goed moment is om in te stappen.

Op de lange termijn zullen deze aandelen waarschijnlijk wel weer gaan stijgen maar dat kost tijd. En in grote lijnen is dat ook het spelletje dat je wilt spelen wanneer je begint met het kopen van aandelen. Aandelen kopen wanneer ze laag staan maar met de potentie om te groeien. De stijgende interesse in het kopen van aandelen kun je mooi zien in onderstaande grafiek.

De stijgende interesse in het kopen van aandelen

Het investeren in aandelen is dus een ontzettend mooie manier om meer rendement te halen uit je spaargeld. Let echter wel op want er zitten natuurlijk ook risico’s aan. Wanneer je aandelen koopt en deze blijven vervolgens alleen maar dalen in waarde dan verlies je juist geld in plaats van dat je wat verdiend.

Zorg daarom dat je altijd over de juiste kennis beschikt en niet zomaar begint met het investeren in aandelen. Wellicht is het zelfs verstandig om eerst een training te volgen waarin jou alle belangrijke stappen en informatie word uitgelegd. Kijk anders maar eens naar onze review over de Trading Navigator Methode. Een online training die jou van A tot Z laat zien hoe je winstgevend kunt handelen op de beurs.

Hoe selecteer jij de beste aandelen?

Vroeger was het aanbod van aandelen erg beperkt, je had hooguit een paar keuzes zoals Shell of Philips. Tegenwoordig is dat wel anders en heb jij de keuze uit duizenden aandelen. Maar welke aandelen moet je nu kopen? Hoe selecteer jij de beste aandelen? Een eerste belangrijke tip die wij hierin kunnen geven is om niet met emoties te gaan handelen.

Dus wanneer je aandelen hebt gekocht en deze zouden plotseling in waarde dalen moet je niet gelijk uit paniek je aandelen verkopen. Onderzoek eerst waarom de koers van de aandelen daalt en of er een verklaarbare reden voor is. Vaak kom je dan tot de conclusie dat de aandelen waarschijnlijk wel weer zullen stijgen op de lange termijn.

Naast dat emotie een slechte raadgever is zijn er nog wel een aantal tips die jou kunnen helpen bij het selecteren van de beste aandelen. Hieronder lichten wij de 7 belangrijkste aspecten toe waar je op moet letten wanneer je aandelen wilt gaan kopen.

Winst per aandeel

Een ontzettend belangrijke graadmeter voor het succes van een bedrijf is natuurlijk de winst. Een makkelijke maatstaaf om dit in de gaten te houden is de winst per aandeel. Hier kun je namelijk zien hoeveel winst een bedrijf of onderneming maakt per uitstaand aandeel. Hoe hoger de winst per aandeel hoe beter dat is natuurlijk.

Het volgen van de beurs

Let echter wel op want een bedrijf kan de winst per aandeel ook een tijdelijke lift geven. Dit kunnen ze doen door bijvoorbeeld te snijden in de kosten of door onderdelen van het bedrijf te verkopen. Dan lijkt het alsof de winst per aandeel omhoog is geschoten maar op de lange termijn is dit dus niet het geval.

Omzet

Uiteraard is naast het kijken naar de winst ook belangrijk om te kijken naar de omzet die een bedrijf maakt en welke ontwikkeling deze doormaakt. Er zijn namelijk genoeg grote bedrijven zoals bijvoorbeeld Amazon of Tesla die hun winst gelijk weer investeren. Dit doen ze om nog weer verder te groeien en zijn dus ook zeker interessant.

Wanneer je alleen maar naar de winst per aandeel zou kijken dan mis je deze interessante bedrijven dus. En het kan ook omgekeerd. Een bedrijf laat dan een constante winstontwikkeling zien maar de omzet van het bedrijf keldert steeds verder naar beneden. Kijk daarom dus ook altijd naar de omzetgroei van een bedrijf.

PEG-ratio

Als je wilt weten welke aandelen je nu moet kopen dan is het ook aan te raden om naar de PEG-ratio te kijken. Je wilt natuurlijk wel weten of een aandeel eerlijk en realistisch geprijsd is. Een handige manier om dit te berekenen is de PEG-ratio. De afkorting staat voor price-earnings-growth.

Je kunt de PEG-ratio berekenen door de koers-winstverhouding te delen door de omzetgroei die de komende 12 maanden verwacht word. Hiervoor moet je natuurlijk nog wel weten hoe je aan de koers-winstverhouding komt. Dit kun je uitrekenen door de beurskoers te delen door de winst per aandeel.

Als het bedrijf op de juiste manier gewaardeerd is komt er bij de PEG-ratio 1 uit. Ligt het cijfer lager dan is het ondergewaardeerd en erboven logischerwijs overgewaardeerd. Vermijd aandelen die uitkomen op 2 want dan betaal je namelijk teveel voor een aandeel.

Uiteraard is bovenstaande berekening wel subjectief. Je gebruikt namelijk een verwachte omzetgroei die uiteraard kan gaan afwijken. Niemand kan namelijk in de toekomst kijken.

Analisten adviezen

Wanneer je wilt weten welke aandelen je nu moet kopen is het natuurlijk verstandig om naar de markt te kijken. Echter moet je niet alleen uit gaan van de prognoses die bedrijven stellen. Kijk ook naar wat de analisten van bijvoorbeeld de zakenbanken verwachten. Zij kijken namelijk breder als alleen de cijfers van 1 bepaald bedrijf, zij vergelijken ook met de concurrenten.

Het analyseren van data

Deze cijfers en verwachtingen worden gepubliceerd in analistenrapporten en daar staat ontzettend veel waardevolle informatie in. Denk bijvoorbeeld aan prognoses van de specialisten en het koersdoel over 12 maanden. Verder vind je er ook een advies van de analisten (houden, verkopen, kopen).

Debt to equity ratio

Wanneer een bedrijf flink aan de weg aan het timmeren is en een mooie groeit laat zien is dat natuurlijk erg mooi. Controleer echter altijd hoe deze groei tot stand komt en hoe deze gefinancierd word. Een bedrijf kan namelijk schuld opbouwen om de groei van het bedrijf te realiseren. Dit kan een bedrijf kwetsbaar maken wanneer bijvoorbeeld de rente omhoog gaat.

Een goede manier om dit te controleren is de debt-to-equity ratio. Dit laat de verhouding zien tussen de totale schuld en het eigen vermogen van een bedrijf. Een ideale ratio is volgens verschillende experts 0,1. Wanneer de ratio boven de 0,5 uitkomt dan moet je gaan oppassen.

Prognose

Wanneer je gaat beleggen is het verstandig om ook altijd vooruit te kijken. De koersen van de beurs geven niet alleen de huidige prestaties weer maar ook wat er de komende tijd verwacht gaat worden op de markt. Het is daarom slim om naar de verwachtingen van het bedrijf te zoeken voor het aankomende jaar en erna.

Veel bedrijven geven deze verwachtingen weer in het persbericht van de kwartaalcijfers. Vaak geven ze hier verwachtingen over de omzet- en winstontwikkeling. Maar je leest soms ook een voorspelling over de groei van het marktaandeel.

Wel belangrijk om te kijken of de verwachtingen in eerdere kwartaalcijfers vaak worden bijgesteld door het bedrijf. Zo kun je namelijk nagaan hoe realistisch de verwachtingen van een bedrijf vaak zijn.

Dividend rendement

Zoals we reeds al eerder benoemd hebben in dit artikel is het rendement wat je op een aandeel hebt belangrijk. Het rendement is opgebouwd uit 2 delen, namelijk de eventuele koerswinst bij de verkoop van het aandeel en uitgekeerd dividend. De koersen van een aandeel kunnen nogal fluctueren op een dag, maar dividend is vaak een stabiele basis van inkomsten.

Het dividend rendement laat de verhouding zien tussen het dividend dat op jaarlijkse basis word uitgekeerd en de beurskoers. Een gemiddeld dividend rendement van aandelen is rond de 2 procent.

Doe altijd zelf onderzoek

Hierboven hebben wij al de belangrijkste tips gegeven om zelf te kunnen bepalen welke aandelen je nu het beste zou kunnen kopen. Vaak krijg je ook adviezen van mensen als ze horen dat je in aandelen wilt gaan beleggen. Natuurlijk zijn adviezen altijd welkom en kunnen er soms ook gouden tips tussen zitten.

Maar doe echter wel altijd ook je eigen onderzoek of de adviezen ook kloppen. Ga niet blindelings aandelen kopen omdat bijvoorbeeld de buurman jou een advies heeft gegeven over welke aandelen je nu moet kopen. Investeren in aandelen brengt namelijk altijd risico’s met zich mee en het is verstandig om deze risico’s zo klein mogelijk te houden.

Kopen van aandelen tijdens of na Corona?

De coronapandemie die begin 2020 is uitgebroken raakt iedereen en is ook van grote invloed op de aandelen markt. De koersen reageren nog steeds ontzettend sterk op de laatste ontwikkelingen rondom besmettingen, uitbraken of lock downs. Voor veel grote bedrijven daalde de koers van de aandelen begin 2020 tot dieptepunten. Ook de angst voor een nieuwe corona golf had grote invloed op de beurzen.

Geld en corona

Maar juist daarom is het interessant om aandelen te kopen tijdens of na de corona pandemie. Veel aandelen staan door toedoen van corona nu erg laag en kun je dus gunstig kopen. Echter zullen veel aandelen weer terug groeien naar hun oude niveau naarmate de gevolgen van corona zullen afnemen.

Dit betekent dat je erg makkelijk een groot rendement kunt behalen wanneer jij de juiste aandelen selecteert. Uiteraard zijn er ook bedrijven die juist ontzettend gegroeid zijn door de gevolgen van Corona. Denk maar eens aan webshops of streamingsdiensten zoals Netflix.

De gevolgen van corona op de aandelen markt lijken vooral van tijdelijke aard te zijn en veel beleggers zijn zeer positief over de toekomst. Op het moment van schrijven stijgen veel aandelen al weer terug naar hun oude niveau of zelfs hoger.

Dus wees niet bang om tijdens of na de corona te investeren in aandelen. Zolang je maar onderzoek doet naar welke aandelen je nu het beste kunt kopen.

Welke aandelen nu kopen?

We hebben in dit artikel al veel zaken behandelt over het kopen van aandelen, maar wellicht de belangrijkste vraag voor jou nog niet. Welke aandelen moet je nu kopen? Het is natuurlijk lastig om met 100% zekerheid te zeggen welke aandelen de komende tijd zullen gaan stijgen. Maar zoals je hierboven hebt kunnen lezen zijn er zeker een aantal belangrijke factoren die kunnen helpen met deze voorspelling.

Wij zullen daarom ook dit artikel regelmatig updaten met de meest interessante aandelen van dit moment. Want 1 ding is zeker, de markt blijft nooit stil staan. Daarom hebben wij een overzicht gemaakt met aandelen waarvan wij verwachten dat deze gaan stijgen of een mooie kans hebben op een goed rendement.

Welke aandelen nu kopen? De volgende aandelen gaan we in ieder geval behandelen:

  1. NIO Inc
  2. Amazon
  3. Nvidida
  4. Tesla (TSLA)
  5. Royal Dutch Shell (RDSA)
  6. Palantir (PLTR)
  7. Adyen

NIO Inc.

Het eerste aandeel waar we naar gaan kijken in dit artikel over “welke aandelen nu kopen” is NIO Inc. Het is een Chinees bedrijf dat is opgericht in 2014 en elektrische auto’s ontwikkeld. Zij gaan ontzettend goed en is dé grote uitdager van Tesla.

Op het moment van schrijven is Tesla absoluut nog het grootste merk als het aankomt op elektrische auto’s. NIO is nu nog voornamelijk actief in China maar wil gaan uitbreiden naar de EU en VS. Zij hebben nu al een aantal records in handen in deze markt.

NIO timmert hard aan de weg en dat is ook te zien aan de vooruitstrevende samenwerkingen die het bedrijf reeds is aangegaan. Zo zijn ze bijvoorbeeld een partnership aangegaan met Nvidia. Het ziet er goed uit voor NIO en de verwachting is dan ook dat de sales van het bedrijf in 5 jaar gaat groeien van 1.8 miljoen naar 8.6 miljoen.

De koers van de NIO
De koers van de NIO

Het uitbreiden naar de Europese en Amerikaanse markt en de verwachtte groei van het bedrijf maakt het aandeel ontzettend interessant.

Amazon

Amazon is natuurlijk een bedrijf dat iedereen wel kent. Ook zij zijn nog steeds ontzettend hard aan het groeien en hebben ook bijna geen last gehad van de corona pandemie. Ook in Nederland is het tegenwoordig mogelijk om via Amazon.com te bestellen en zijn zij serieuze concurrenten van bijvoorbeeld Bol.com en Coolblue.

Amazon is meer dan alleen een online webwinkel. Zo hebben ze ook sterk geïnvesteerd in clouddiensten. Denk bijvoorbeeld maar eens aan Alexa of Prime. Amazon is ontzettend hard bezig om ook de Europese markt te veroveren en dit lijken zij met succes te doen.

Consumenten hebben sinds de corona pandemie alleen maar meer behoefte gekregen om online hun producten te kopen. En dit zal naar alle waarschijnlijkheid ook niet meer gaan veranderen. Dit maakt Amazon absoluut 1 van onze antwoorden op de vraag “welke aandelen moet je nu kopen?”. De verwachting is namelijk dat dit aandeel alleen maar in waarde zal blijven toenemen.

Nvidia

Wanneer je veel met computers werkt of wellicht een fanatiek gamer bent dan heb je ongetwijfeld al wel vaker gehoord van Nvidia. Dit bedrijf ontwikkelt grafische kaarten en videochips voor verschillende elektronische apparaten. Ze zijn vooral erg bekend van de grafische kaarten onder de gamers.

Toch worden de oplossingen van Nvidia ook ingezet voor andere doeleinden, denk bijvoorbeeld aan artificial intelligence, zelfrijdende auto’s of het minen van crypto munten. De omzet van Nvidia blijft elk jaar maar groeien en de ontwikkelingen die Nvidia doorvoert zie je ook terug in de stijgende koers.

Zij staan absoluut niet stil en focussen zich volledig op de Tech sector. Daarom is Nvidia ook absoluut een aandeel dat thuishoort in het rijtje van aandelen die je nu zou moeten kopen. Want de verwachting is dat dit bedrijf alleen maar zal blijven door groeien.

Tesla (TSLA)

Wij hebben natuurlijk al de grote concurrent van Tesla besproken in dit artikel. Dat neemt niet weg dat Tesla ook zeker in het rijtje thuis hoort van aandelen die nu erg interessant zijn. Tesla is op het moment van schrijven hét merk voor elektrische auto’s. Waarschijnlijk is 2020 wel het beste jaar van Tesla ondanks de Corona pandemie. Zeker de moeite waard om naar te kijken dus.

De koers van Tesla
De koers van Tesla

Royal Dutch Shell (RDSA)

Shell kent natuurlijk iedereen van de tankstations die langs de weg staan. We moeten wel toegeven dat 2020 niet het beste jaar was voor Shell. Uiteraard heeft de corona pandemie hier niet aan mee geholpen omdat veel minder mensen met de auto het huis uit gingen. In 2020 is ook de olieprijs enorm gekelderd waardoor het voor Shell een lastig jaar was.

Echter op het moment van schrijven zijn de prijzen in 2021 al weer flink gestegen en zit dus ook Shell weer in de lift. Ook staat Shell erom bekend om zijn goede en trouwe dividend uitkeringen. Op de vraag “welke aandelen nu kopen?” hoort Shell dus absoluut als antwoord tussen.

Palantir (PLTR)

Palantir is een bedrijf dat in Amerika gevestigd zit en zich bezig houd met het analyseren van data. Zij hebben hier software voor ontwikkeld die onder andere gebruikt word om terroristen en criminelen te ontmaskeren. Verder word de software van Palantir ook ingezet om verdachte transacties in de financiële wereld op te sporen.

Palantir heeft verschillende contracten met grote banken en ook met de Amerikaanse overheid. Zij zijn pas eind 2020 de beurs op gegaan en zijn al flink gestegen in waarde. De verwachting is dat Palantir over een aantal jaar niet meer weg te denken is en ontzettend hoge ogen gaat gooien.

Daarom is het kopen van aandelen in dit bedrijf ontzettend interessant. Je kunt ze nu relatief goedkoop aanschaffen en meeliften op het succes dat dit bedrijf naar alle verwachting gaat doormaken.

Adyen

Wellicht is Adyen een naam die je nog niet heel vaak hebt gehoord of wellicht nog helemaal niet. Adyen is een bedrijf uit Nederland dat betaaloplossingen ontwikkelt. De afgelopen jaren heeft het bedrijf een consistente winst geboekt en de corona pandemie heeft ook zeker gezorgd voor een goede koers op de beurs.

Naast de consistente groei van het bedrijf ziet ook de toekomst er ontzettend rooskleurig uit voor Adyen. Het bevind zich namelijk in een sector wat ontzettend toekomstbestendig is. Digitale betalingen zullen namelijk alleen maar blijven toenemen.

Ook het thuis werken zal een nieuwe standaard innemen in onze maatschappij. En het online winkelen zal zeker niet gaan dalen. De vooruitzichten voor Adyen zijn dus erg positief te noemen en zeker een aandeel om naar te kijken.

Conclusie over welke aandelen nu kopen

In het afgelopen artikel hebben we jou antwoord proberen te geven op de vraag “welke aandelen moet je nu kopen?”. Ook hebben we gekeken hoe jij zelf de beste aandelen kunt selecteren en waar je daarbij op moet letten. Tegenwoordig is je spaargeld op de bank bijna niets meer waard. Daarom is het verstandig om te kijken naar andere mogelijkheden om meer rendement te halen uit je spaargeld.

Het investeren in aandelen is daarvoor een ontzettend mooie mogelijkheid, maar realiseer je wel dat er ook risico’s aan zitten. Daarom is het belangrijk om altijd goed je eigen onderzoek te doen en niet zomaar het advies van bijvoorbeeld een familielid op te volgen.

Veel bedrijven zijn inmiddels weer opgekrabbeld na de corona pandemie en sommige bedrijven doen het zelfs beter als daarvoor. Vooral de technologie bedrijven hebben het prima gedaan.

Kijk goed naar onze tips die wij jou gegeven hebben in dit artikel en beleg NOOIT met geld dat jij niet zou kunnen missen. Wij wensen jou heel veel succes.

Wil jij veilig aandelen kopen met de juiste kennis?

Het volgen van een online training is de beste manier om snel en prettig de juiste kennis te vergaren. Kijk daarom absoluut eens naar de nummer 1 training van Nederland over beleggen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.