Bitcoin kopen en verkopen

Bitcoins kopen en verkopen – waar en hoe doe je dat veilig?

Tegenwoordig kunnen we niet meer om cryptocurrency en de bitcoin heen, velen zien dit als het geld van de toekomst. Vooral de bitcoin is de laatste tijd ongelooflijk populair en heeft op het moment van schrijven ook een recordwaarde bereikt van boven de €30.000,- en het einde lijkt nog niet in zicht. Daarom ben jij waarschijnlijk ook op zoek hoe je veilig bitcoins kunt kopen en verkopen.

Er zijn meerdere mogelijkheden om bitcoins te kopen en te verkopen en in dit artikel behandelen wij de verschillende opties. Want als je geen idee hebt waar je moet zoeken kan het best lastig zijn gezien de vele informatie die er te vinden is. Uiteraard hoef je niet alleen maar bitcoins te kopen bij de mogelijkheden die we toelichten, er zijn genoeg andere interessante opties. Alles is uiteraard afhankelijk van de verschillende koersen. Je kunt namelijk veel geld verdienen met crypto.

Het opslaan van jouw bitcoins

Wanneer je bitcoins gaat kopen en verkopen zul je deze opslaan in een wallet (portemonnee). Omdat bitcoins digitaal zijn gaat dit natuurlijk anders als met fysiek geld. Je kunt een digitale wallet zien als een soort bankrekening. Het is een manier om voor langere tijd veilig digitaal geld op te slaan. Er zit ook verschil per wallet welke crypto munten jij kunt opslaan.

Wij kennen eigenlijk 3 soorten wallets waar je crypto munten kunt opslaan die wij hieronder zullen toelichten. Belangrijk is om voor jezelf na te gaan welke wallet voor welk doeleinde het beste bij jou past.

Hardware wallet

De eerste wallet die we gaan bespreken is een hardware wallet en is ook gelijk de aller veiligste optie die je hebt. Dit is een fysieke wallet en komt in de vorm van een usb-stick. De populairste en meest betrouwbaarste hardware wallet is de Ledger Nano S. Met de software die erbij hoort kun je bitcoins maar ook andere crypto valuta opslaan op de fysieke hardware wallet.

De investering is niet groot voor een hardware wallet en zeker de moeite waard als je bezig wilt gaan met het kopen en verkopen van bitcoins. Je betaalt op het moment van schrijven €59,- voor de Ledger Nano S. Vooral als je voor langdurige tijd een cryptocurrency moet opslaan is de hardware wallet de veiligste optie.

Een veilige wallet voor crypto is belangrijk

Exchange wallet

Wil je voor korte tijd bitcoins of andere altcoins opslaan dan is een exchange wallet ook een optie. Deze is minder veilig dan een hardware wallet maar voor korte opslag prima geschikt volgens ons. Bij de meeste websites heb je de mogelijkheid tot een gratis exchange wallet en zit deze geïntegreerd bij jouw account op de website.

Het nadeel van exchange wallets is dat jij de veiligheid van jouw opgeslagen crypto munten niet volledig zelf in de hand hebt. Je bent afhankelijk van de website en hoe goed zij de veiligheid voor elkaar hebben. In het verleden zijn verschillende websites gehackt en is er voor miljoenen euro’s aan crypto gestolen.

Echter word de veiligheid van deze websites ook steeds beter en investeren zij ook enorm om de veiligheid te kunnen waarborgen. Het is ALTIJD aan te raden om een 2 factor authenticatie te activeren op jouw account. Dit betekent dat je een code op jouw telefoon ontvangt die je nodig hebt om te kunnen inloggen.

Software wallet

Wil je toch liever niet investeren in een hardware wallet dan heb je altijd de mogelijkheid om voor een software wallet te kiezen. Dit is een stukje software dat jij op jouw computer installeert en als wallet dient voor de cryptocurrency. Een voorbeeld van een goede en veilige software wallet is Electrum. Op de website kun je de software eenvoudig downloaden en installeren op jouw computer.

Tijdens de installatie ontvang je een seed phrase of seed key. Het is ontzettend belangrijk om deze goed te bewaren want dit is jouw recovery key in geval van nood om jouw wallet te kunnen herstellen. Aan het eind van de installatie krijg je een wallet adres en deze kun je gebruiken om bitcoins of altcoins naar toe te sturen.

Doordat deze geïnstalleerd staat op jouw eigen computer heb je dus ook de veiligheid zelf in de hand. Ons advies is dan ook om jouw computer altijd up-to-date te houden en een goede virusscanner te installeren. Wees altijd alert wat je doet natuurlijk maar vooral als je een software wallet geïnstalleerd hebt. Je wilt voorkomen dat je gehackt word en zo jouw bitcoins gestolen worden.

Bitcoins kopen en verkopen via een wisselkantoor

De eerste manier waar we naar gaan kijken om bitcoins te kopen en te verkopen is via een wisselkantoor. Het doel van een wisselkantoor is om te handelen in bitcoins en hier winst uit te halen. Op een relatief eenvoudige manier kun je via iDeal veilig bitcoins kopen. Omdat het erg gemakkelijk is om via deze manier bitcoins te kopen is dit ook ideaal voor beginners.

Vaak geldt er wel een aankooplimiet per dag van enkele honderden euro’s. Wanneer je per dag toch meer wilt uitgeven zul je een KYC check moeten laten uitvoeren. KYC betekent “Know Your Customer” en houdt in dat je persoonlijke gegevens moet registreren bij het wisselkantoor. Tevens zul je vaak een paspoort scan moeten opsturen ter verificatie.

Per wisselkantoor verschilt de levertijd van de bitcoin. Als beginner raden wij aan om bij Bitvavo te starten. Deze leverancier staat bekend als veilig en vertrouwd partner om bitcoins te kopen en te verkopen. Tevens staat jou bestelling vaak al na een aantal minuten op jouw wallet. Wisselkantoren rekenen vaak een klein bedrag per transactie.

Hierdoor is het kopen van bitcoins via een wisselkantoor niet altijd het voordeligst. Het voordeel van een wisselkantoor is dat je eenvoudig, snel en veilig bitcoins kunt kopen en verkopen. Tevens kun je met iDeal betalen en is de verificatie snel en makkelijk.

Bitcoins kopen en verkopen via een Exchange

Bij het kopen en verkopen van bitcoins op een exchange worden koper en verkoper samengebracht. Dit noemen we een bitcoin exchange. Een exchange handelt zelf niet in bitcoin maar brengt de koper en verkoper samen zodat zij kunnen handelen. Uiteraard rekenen zij vaak wel transactiekosten zodat ze er zelf wel wat aan verdienen.

Je bent bijna altijd het voordeligst af wanneer je via een exchange bitcoins gaat kopen. De kosten waarmee een exchange werkt zijn namelijk een stukje lager. Het nadeel van het kopen via een exchange is dat dit vaak wat omslachtiger is en je meestal wel basiskennis nodig hebt om hiermee te kunnen starten. Ook zul jij jezelf moeten identificeren en moet je de KYC procedure doorlopen. Een goed platform om als beginner te starten is Bitvavo en wanneer je al wat ervaring hebt kun je ook kijken naar Binance.

Bitvavo vervult dus een rol als wisselkantoor maar ook als exchange. Het is Nederlands en daarom een ideale plek om als beginner te starten. Wanneer je geregistreerd bent kun je geld storten voor het handelen. Bitcoins die je aanschaft stuur je naar een exchange wallet die uniek is voor jouw account. Bij een exchange is er vaak een uitgebreid aanbod van verschillende crypto valuta, je bent dus zeker niet beperkt tot alleen het kopen en verkopen van bitcoins.

wisselen van bitcoins voor andere crypto munt

Er zijn websites waar jij verschillende crypto munten kunt ruilen met andere mensen. Hier kun je crypto munten dan helaas niet kopen of verkopen maar het is wel een ontzettend makkelijk manier om in het bezit te komen van andere crypto munten. Een tweetal voorbeelden van websites waar je crypto munten kunt ruilen zijn Changelly en Shapeshift.

Deze manier van ruilen is vaak niet meteen weggelegd voor beginners omdat je natuurlijk al wel in het bezit moet zijn van cryptocurrency. Maar heb je crypto munten die je graag zou willen inwisselen voor andere interessante crypto valuta dan is dit een zeer goede manier. Het proces is wel ontzettend makkelijk, je kiest de munt die jij wil inruilen en hoeveel.

Bitcoin kopen

Vervolgens geef je aan welke crypto valuta jij hiervoor terug wil hebben en op waar jij deze munt wilt ontvangen. Het “ruilkantoor” stuurt jou vervolgens een adres toe waar je de crypto munt die jij wilt inruilen naar toe kunt sturen. Het gehele proces neemt vaak maar een aantal minuten in beslag. Er is ook geen identificatie proces voor nodig en dat maakt dit proces zo snel en simpel.

Bitcoins kopen en verkopen via een bitcoin automaat

Het klinkt nu misschien nog een beetje gek maar er bestaan in Nederland ook fysieke pin automaten waar je bitcoins of andere crypto valuta kunt kopen of storten. Niet alle pin automaten ondersteunen het storten van crypto valuta, dit is sterk afhankelijk van de aanbieder. In sommige gevallen zal er ook een identificatie nodig zijn, dit is vaak afhankelijk van de hoogte van het bedrag.

Het proces gaat net zo snel als dat van een reguliere pinautomaat. Het nadeel van een bitcoin pinautomaat is dat het vaak hogere transactie kosten met zich mee brengt. In sommige gevallen rekenen de aanbieders zelfs 8% tot 10% van de bitcoin koers. Vaak zitten daar ook nog extra kosten per transactie aan vast. Dit doen de aanbieders om het risico van de koers in te dekken.

Ben jij geïnteresseerd en wil jij weten waar deze pin automaten in Nederland te vinden zijn? Kijk dan even op de website CoinATMrader, hier vind je de dichtstbijzijnde automaten. Tevens vind jij er welke munten er ondersteund worden en of je alleen kunt pinnen of ook kunt storten. De website is niet altijd 100% up-to-date.

Wanneer je bitcoins bij een automaat wilt kopen werkt dat als volgt. Je geeft bij de automaat aan welke crypto munt je wilt aanschaffen en hoeveel. Vervolgens laat jij een QR code op jouw telefoon zien van jouw wallet adres, zo weet de automaat waar de crypto munten gestort kunnen worden. Je betaald voor de transactie en je bent al klaar.

Fysiek bitcoins kopen en verkopen (P2P)

Een andere manier om bitcoins te kopen en te verkopen is het fysiek uitwisselen met andere personen. Je hebt dan geen exchange of wisselkantoor nodig en dat noemen we ook wel peer-2-peer. Er zijn verschillende p2p platformen die jouw in contact kunnen brengen met andere kopers of verkopers. Een van de meeste bekende voorbeelden hiervan is Localbitcoins.

Op een van de p2p websites maak je een account aan en je kunt op zoek gaan naar een koper of verkoper. Wanneer je onderling overeenstemming hebt gekregen over de prijs en hoeveelheid kun je de deal sluiten. Vaak zul je wel de personen fysiek moeten ontmoeten om de overdracht te kunnen doen. Het voordeel van deze manier is dat het in bijna elk land mogelijk is, zeer snel en eenvoudig is en geen identificatie nodig is.

Er bestaan andere manieren om bitcoins via p2p te kopen en te verkopen zoals bijvoorbeeld Marktplaats of Facebook. Wij raden dit echter af omdat je dan de privacy en veiligheid niet kunt garanderen. Je moet altijd op je hoede zijn met een p2p aankoop of verkoop.

Conclusie bitcoins kopen en verkopen

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen zijn er meerdere manieren om bitcoins te kopen en te verkopen. Elke manier heeft zijn eigen voor- en nadelen en het is belangrijk om te kijken wat jij het prettigste en veiligste vind. Wij hopen dat je een goed idee hebt gekregen wat de mogelijkheden zijn. Als we jouw interesse hebben gewekt om geld te gaan verdienen met crypto kijk dan eens naar onze review over de Crypto Masterclass.

In deze online training leer je stap voor stap om veel geld te verdienen met het kopen en verkopen van cryptocurrency.

Wil jij ook duizenden euro’s per maand verdienen?

Kijk dan zeker eens naar de Crypto Masterclass waar jij alles stap voor stap leert met zeer makkelijk te begrijpen video’s.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.