De beste webshop software

Beste webshop software – Alle e-commerce software op een rijtje

Wanneer je een eigen online business wil opzetten met e-commerce wil je natuurlijk ook een eigen webshop. Maar welke software moet je kiezen om een eigen webshop op te zetten? Het aanbod is namelijk zo ontzettend groot dat een keuze maken lastig kan zijn. Wat zijn de verschillen en welke opties heb je allemaal? Wij hebben het voor jou uitgezocht.

Want soms is per project een ander stuk software beter geschikt. Wij helpen jou om de perfecte software te kiezen voor jouw project. Tevens geven wij informatie over de verschillende mogelijkheden om een eigen webshop op te zetten. Heel veel plezier en succes.

Webshop software – Dit zijn jou mogelijkheden

Wanneer jij een webshop wilt beginnen is dat tegenwoordig vrij eenvoudig. Er zijn behoorlijk wat technische mogelijkheden om producten en diensten op een simpele manier aan te bieden op het internet. Een webshop is eigenlijk een website met een speciaal stukje software erover heen geïnstalleerd dat ontwikkeld is voor e-commerce. Deze software geeft jou mogelijkheden zoals:

 • Een database voor alle informatie over de producten
 • Mogelijkheid om administratieve data bij te houden
 • Een manier om jou producten aan te bieden met informatie over elk product
 • Mogelijkheden zoals een betaalsysteem, warehousing en analyses.

Je kunt een webshop ook vanaf nul gaan opbouwen en programmeren maar dat gebeurd tegenwoordig eigenlijk niet meer. Er zijn tegenwoordig zoveel mogelijkheden om op een eenvoudige manier een webshop op te zetten. Zo zijn er flexibele cloud gebaseerde webshops die jij kunt huren van bedrijven. Daar hoef jij alleen nog maar een aantal instellingen zoals jou voorwaarden en betaalmogelijkheden te configureren en de webshop in te richten.

Webshop huren

Als je op het internet op zoek gaat om een eigen webshop op te zetten zul je veel aanbieders vinden waar jij een eigen webshop kunt huren. Voorbeelden hiervan zijn Lightspeed, Shopify of CCV Shop. Je betaald dan een vast bedrag per maand en aan het opzetten van de webshop hoef jij dan niets te doen.

Zij hebben de webshop al volledig ontwikkeld en het enigste wat jij moet doen is het instellen van een aantal voorwaarden en de webshop te vullen met producten. Het voordeel hiervan is dat jij altijd professionele ondersteuning hebt van de leverancier waar jij jouw webshop huurt. Jij hoeft je niet druk te maken over software updates of wettelijke normen waar de webshop aan moet voldoen.

Overal is dan aan gedacht door de leverancier waar jij de webshop van afneemt. Het nadeel van dit systeem is dat je elke maand een bedrag moet betalen om toegang te blijven houden tot jouw webshop. Tevens heb je vaak veel minder aanpassingsmogelijkheden om de webshop naar eigen smaak in te richten. Je bent en blijft afhankelijk van de leverancier waar jij de webshop van huurt.

Een webshop huren

Opensource webshops

Een ontzettend populaire manier om een webshop op te zetten is met behulp van opensource software. Open source betekent niets meer dan dat de programmacode voor iedereen toegankelijk is. Dat wil niet zeggen dat deze software altijd gratis is. Open source webshops zijn ook beslist niet minder goed dan webshops die je huurt.

Omdat de programmacode voor iedereen toegankelijk is worden vaak softwarefouten of beveiligingslekken veel sneller ontdekt en opgelost. Het opzetten van een webshop met opensource software kost vaak wel wat meer tijd. Echter kun jij zelf alles volledig bepalen en zijn er vaak geen maandelijkse kosten.

Beste webshop software

Als wij gaan kijken naar de beste webshop software focussen wij ons voornamelijk op de opensource webshops. Wat vooral opvalt is dat zeker 50% van de online ondernemers die een eigen webshop heeft opgezet gebruik maakt van Magento of de WordPress plug-in WooCommerce. Beide opensource webshops zijn in principe gratis te gebruiken.

De meeste opensource oplossingen die wij hebben onderzocht zijn direct afgestemd op de Nederlandse markt. Je hebt namelijk wel te maken met de Nederlandse regelgeving waar de webshop aan moet voldoen. Echter kun je in veel gevallen ook gebruik maken van een gratis plug-in om hieraan te voldoen. Hieronder vind je onze lijst met de beste opensource webshop software en hun kenmerken.

Magento

De eerste webshop software die wij willen toelichten is Magento. Het is een van de meeste gebruikte open source platforms om een webshop te ontwikkelen. Er zijn ontzettend veel Nederlandse koppelingen voor gemaakt en alles is te configureren om jou de beste ervaring te bieden. De reden dat veel mensen voor Magento kiezen is omdat Magento bekend staat om een goede conversie en ook de zoekmachine optimalisatie is uitstekend.

Magento was altijd een opensource software van Magento Inc. dat gevestigd zit Californië maar is sinds kort overgenomen door Adobe. Hierdoor is er ook een nieuwe versie van Magento uitgekomen “Magento 2” en is de gratis support sinds 1 juni 2020 stop gezet. Deze support zit wel bij Magento Commerce maar dan betaal je ook een flink bedrag per maand.

De Interface van magento

Echter heeft Magento een ontzettend actieve community waar jij altijd terecht kunt met jouw vragen. Er komt altijd wel een antwoord is gebleken uit ervaring. De installatie van Magento kan wat een uitdaging zijn maar het gebruik van Magento is ontzettend makkelijk. Het biedt alle mogelijkheden om een professionele webshop op te zetten. Ook heeft Magento duizenden extensies (plug-ins) om eventuele missende features alsnog toe te voegen. De belangrijkste kenmerken van Magento hebben wij voor jou op een rijtje gezet:

 • Je hebt 1 beheer interface waar jij meerdere webshops kunt managen
 • Er zit een Google Analytics integratie bij in
 • Je kunt rapporten op maat genereren
 • Je word goed op de hoogte gehouden van nieuwe bestellingen en voorraden
 • Zeer goede import en export mogelijkheden
 • Zeer goed ingericht voor zoekmachines
 • Eventuele integratie voor social media
 • Je kunt wijzigingen aanbrengen via templates
 • Je hebt een breed scala aan mogelijkheden voor marketing, promotie en een goede conversie
 • Mogelijkheid tot product vergelijkingen

Magento is één van de snelst groeiende platforms voor het ontwikkelen van webshops. Dit ondanks dat het opzetten en configureren van deze sterke webshop software niet voor iedereen is weggelegd. Vaak worden hier specialistische bedrijven voor ingeschakeld. Ook stelt Magento best wel hoge eisen aan de hardware waar de webshop op gaat draaien. Hierdoor zijn de hosting kosten vaak ook wat hoger als gemiddeld.

Voordelen van MagentoNadelen van Magento
Magento is ontzettend flexibelInstallatie is complex en veel mensen hebben hier een specialist voor nodig
Zoekmachine vriendelijkEisen aan de hardware zijn hoog dus kans op hogere hosting kosten
Makkelijk upsellen en cross sellenAlleen zeer kostbare support mogelijk vanuit de leverancier.
Zeer veel gratis plug-ins beschikbaar voor Magento
zeer breed assortiment aan modules en templates
Veel Magento specialisten te vinden die kunnen helpen met de integratie of problemen
Zeer goede en actieve community waar je terecht kunt met vragen en ideeën.

Shopware

Een andere speler op de markt in onze lijst van beste webshop software is Shopware. Dit is absoluut een partij die populariteit aan het winnen is en zij hebben inmiddels al meer dan 100.000 klanten. Doordat Shopware erg laagdrempelig is om mee te beginnen en zij een uitstekende support hebben kiezen steeds meer mensen voor deze webshop software. In Duitsland staat Shopware met stip op nummer 1 van meest gebruikte e-commerce software.

Net als Magento biedt Shopware jou verschillende edities van de software waarbij de community editie gratis is. Shopware heeft inmiddels versie 6 gelanceerd en probeert hiermee ook de Nederlandse markt te domineren. Grote namen zoals M&M’s, Aston Martin, L’Oreal maar ook het Nederlanse merk Vingino draaien op de software van Shopware.

De interface van Shopware

Het gebruikersgemak van Shopware is hoog met functies als Drag & Drop waarbij je erg makkelijk producten, banners of blokken versleept. Ook het beheren van jou producten en catalogus is werkelijk een eitje met de software van Shopware. Het inrichten van een Shopware webshop kost echter wel wat meer tijd door het uitgebreide scala aan mogelijkheden.

Voordelen van ShopwareNadelen van Shopware
Ontzettend overzichtelijke gebruikersinterfaceVoor internationaal gebruik zijn de opties wat beperkt
Drag & Drop systeemNet als Magento zijn de eisen aan de hardware hoog
Multishops word ondersteund, het beheren van meerdere webshops vanaf 1 beheerinterfaceHet aanbod aan plug-ins is wat beperkt maar is sterk aan het groeien
Erg flexibel en makkelijk in gebruik
Zoekmachine optimalisatie is geïntegreerd.

WooCommerce

Een andere ontzettend grote speler in onze lijst van beste webshop software is WooCommerce en zeker 1 van onze favorieten. WooCommerce is een webshop plug-in voor het wereldbekende CMS (Content Management Systeem) WordPress. WooCommerce heeft een ontzettend grote community en is uitgegroeid tot veel meer dan alleen een plug-in.

Het is wereldwijd 1 van de meest gebruikte webshop systemen en is al miljoenen keren geïnstalleerd. De kracht van WooCommerce is het gebruikersgemak waarmee je een eigen webshop kunt opzetten. Net als WordPress kan iedereen dit systeem inrichten, je hebt geen uitgebreide kennis of ervaring nodig. De belangrijkste kenmerken hebben wij ook voor WooCommerce op een rijtje gezet

 • Verschillende betalingsmogelijkheden zitten al bij de installatie in
 • belastingberekening zit inbegrepen
 • Couponsysteem
 • Digitale producten verkopen is mogelijk binnen WooCommerce
 • Goede rapportage mogelijkheden
 • Verschillende mogelijkheden voor relatiebeheer
 • Goede mogelijkheden voor verzending

Alle functionaliteiten die je verwacht van een webshop systeem zitten bij WooCommerce inbegrepen. Zoals het genereren van overzichtelijke rapportages of verschillende betaalmogelijkheden instellen voor de klanten. WooCommerce biedt echter geen mogelijkheid tot het beheren van meerdere webshops in 1 beheer interface.

De interface van WooCommerce

Naast de ontzettend goede basis functionaliteiten heeft WooCommerce ook een ongelooflijk groot aanbod aan plug-ins om de webshop nog beter naar jou wensen te kunnen inrichten. Bij Magento en Shopware die wij hierboven hebben behandeld komen vaak nog wel kosten voor een aantal plug-ins die je nodig hebt.

Bij WooCommerce kom je echter heel ver zonder extra kosten, de meeste plug-ins zijn namelijk gratis. Ook is er een uitgebreid aanbod aan verschillende thema’s voor jouw webshop. Zo kun je erg gemakkelijk jou webshop vorm geven naar jou eigen smaak. Ook voor Woocommerce hebben wij de voor- en nadelen op een rijtje gezet.

Voordelen van WoocommerceNadelen van Woocommerce
Ontzettend gebruiksvriendelijk en makkelijke installatieEr zijn geen koppelingen naar ERP-oplossingen mogelijk
Volledig gratis
Zeer groot aanbod aan goede plug-ins
Grote community

Prestashop

De laatste in ons rijtje van beste webshop software is Prestashop. Deze software komt uit Frankrijk en word al door meer dan 250.000 webshops gebruikt in 200 verschillende landen. De software is gratis te downloaden op de website van de ontwikkelaar. Prestashop richt zich vooral op kleine en middelgrote ondernemers die op een voordelige manier snel en makkelijk een webshop willen opzetten. De belangrijkste kenmerken van Prestashop:

 • Digitale producten verkopen is mogelijk binnen Prestashop
 • Functies om via social media aanbevelingen en beoordelingen te delen
 • Speciale tool om klant aanvragen te beheren
 • Tools voor mailingen en nieuwsbrieven
 • Mogelijkheden voor bonus en coupon acties
 • Het beheren van meerdere webshops via 1 beheer interface is mogelijk
 • Overzichtspagina voor rapportages en analyses
 • Artikel en voorraadbeheer zijn verschillende tools voor

Prestashop is net zoals WooCommerce ontzettend makkelijk in gebruik en kan in tegenstelling tot Magento geïnstalleerd worden zonder een specialistisch bureau in te schakelen. Prestashop is te beheren via jouw webbrowser en uitermate geschikt voor het gebruik op de internationale markt. Ook zijn er voldoende plug-ins te verkrijgen om eventuele toevoegingen te doen wanneer je functies zou missen.

Prestashop Interface

De plug-ins zijn echter veelal niet gratis en zijn in sommige gevallen ook niet heel goedkoop. De zoekmachineoptimalisatie is ook wat minder goed voor elkaar dan bij bijvoorbeeld Magento op Shopware, maar is zeker niet onmogelijk. Prestashop is zeker een interessante opensource software om naar te kijken als je een webshop wilt starten. De voor- en nadelen voor jou op een rijtje.

Voordelen van PrestashopNadelen van Prestashop
Software is volledig gratisPlug-ins kunnen duur zijn
Zeer veel functies zijn standaard
Ontzettend gebruiksvriendelijk en makkelijke installatie
Geschikt voor internationaal gebruik
Veel plug-ins beschikbaar

Conclusie beste webshop software

Zoals je in dit artikel hebt kunnen lezen zijn er best nogal wat goede mogelijkheden om een eigen webshop op te zetten. Het is lastig om te zeggen welke webshop software nou echt de beste is omdat ze allemaal verschillende voor- en nadelen hebben. Je zult moeten kijken welke software het beste aansluit bij jou wensen en of jij ermee kunt bereiken wat jij wilt.

De markt voor webshops zit niet stil en het is zeker belangrijk om hiervan op de hoogte te blijven. Er zijn ontzettend veel mensen die beginnen met een eigen webshop maar lang niet iedereen is succesvol. Dit komt vooral omdat ze opgeven wanneer ze na 2 a 3 maand geen resultaat zien. De sleutel tot succes is beginnen en volhouden. Leer wat er speelt in de markt waar jij in zit en kijk goed naar jou concurrenten.

Wil jij de beste manieren weten om een online inkomen op te bouwen? Lees het in ons uitgebreide artikel en ga gelijk aan de slag.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.