Tips voor het kopen van aandelen

Tips bij het kopen van aandelen? De 9 belangrijkste tips op een rijtje

Jij wilt dus graag beginnen met het kopen van aandelen en zoekt de beste tips. Dan ben je op het juiste artikel terecht gekomen want wij gaan jou verder helpen. Veel mensen zoeken tegenwoordig naar manieren om meer rendement uit hun spaargeld te halen. De spaarrente is immers zo goed als niets meer waard en brengt dus niets op wanneer je het op de bank laat staan.

Het investeren in aandelen is dan zeker een mooie manier om jouw spaargeld voor je te laten werken. Maar het kan nogal overweldigend zijn waar je op moet letten als je aandelen wilt kopen, vooral als je net begint. De tips die wij in dit artikel geven zijn zowel geschikt voor beginnende beleggers als voor beleggers die al wat langer in deze wereld actief zijn.

Waar kan je het beste aandelen kopen?

Om überhaupt te kunnen beginnen met het beleggen in aandelen moet je natuurlijk wel weten waar je deze kunt kopen en verkopen. Tegenwoordig is het niet heel lastig meer om aandelen te kopen voor particulieren, dit gebeurt veelal via een broker. In de meeste gevallen biedt de broker de gebruiker een stukje software aan waarmee je ontzettend makkelijk aandelen kunt zoeken en kopen/verkopen.

Hierdoor word het voor elke particulier mogelijk om met één druk op de knop aandelen te kopen van bijvoorbeeld ING of Shell. Het aanbod van brokers is nogal groot en dat kan het voor beginnende beleggers soms lastig maken. Je wilt immers met een veilige en betrouwbare partij in zee gaan.

Hieronder hebben wij een lijst samengesteld van de meest gebruikte en betrouwbaarste brokers. Dan hoef jij ieder geval hier geen onderzoek meer naar te doen. Het is wel belangrijk om per broker naar de voorwaarden te kijken, in sommige gevallen betaal je namelijk commissies/servicekosten.

  1. Plus500
  2. Etoro
  3. De Giro
  4. Lynx
  5. BUX zero

Wat wij sowieso adviseren om te gebruiken bij het kopen/verkopen van aandelen is het gebruik van een zogenaamde stop loss. Dit is een ontzettend handige optie die je kunt instellen om automatisch jouw aandelen te verkopen wanneer de koers een bepaalde waarde bereikt. Daalt de koers van jouw aandelen bijvoorbeeld erg hard dan beperk jij jouw verlies doordat de aandelen automatisch verkocht worden.

Wat ook erg handig kan zijn is het gebruik van orders. Hierbij geef jij een prijs op voor een bepaald aandeel waarvoor jij dat aandeel zou willen kopen. Bereikt dat aandeel de opgegeven prijs dan worden deze aandelen automatisch voor jou gekocht. Zo kun jij nog nauwkeuriger de juiste aandelen kopen en verkopen.

Man belegt in aandelen

Je kunt zelfs inzetten op een daling van de aandelen, dat noemen we short gaan. Je gaat dan speculeren op een dalende koers en daar verdien je dan geld mee. Let wel op dat je de voorwaarden van elke broker goed controleert, niet elke broker hanteert dezelfde voorwaarden.

Hoe verdien je geld met aandelen?

Voordat we gaan kijken naar de 9 belangrijkste tips bij het kopen van aandelen willen we jou eerst nog kort toelichten hoe je geld kunt verdienen met aandelen. Er zijn namelijk 2 manieren om met aandelen winst te maken, hieronder geven wij daar een korte toelichting van.

Koersstijging:

Koersstijging is de meest voor de hand liggende manier om geld te verdienen met aandelen. Je probeert de gekozen aandelen tegen een zo laag mogelijke prijs in te kopen. Vervolgens hoop je dat de koers van de aandelen gaat stijgen en verkoop jij de aandelen voor een hogere prijs dan dat jij ze hebt ingekocht.

Het verschil dat is hierbij jouw winst. Dit is voor het korte termijn beleggen en het lange termijn beleggen hetzelfde.

Dividend:

De 2e manier hoe je geld kunt verdienen met aandelen is dividend. Dividend is een winstuitkering van een bedrijf aan haar aandeelhouders. Bedrijven keren dan een deel van hun winst uit onder de aandeelhouders. Hierdoor zorgen zij ervoor dat de aandelen van het bedrijf aantrekkelijker worden. Ook is het een beloning voor de aandeelhouders.

Het kan dus interessant zijn om aandelen te zoeken van bedrijven die dividend uitkeren. Staar je hier echter niet blind op omdat het niet de enigste factor is die bepaald of een aandeel interessant is.

Welke kosten zijn er bij het beleggen in aandelen?

Het investeren in aandelen is natuurlijk nooit volledig gratis. Het maakt niet uit welke vorm van beleggen je doet, er zitten altijd kosten aan. Deze kosten kunnen natuurlijk een impact hebben op het rendement dat je kunt halen. Daarom is het verstandig om goed te kijken naar de kosten en deze natuurlijk zo laag mogelijk te houden. Zo zorg je namelijk voor een hoger rendement.

De kosten die je moet betalen verschillen per broker maar ook per beleggingsproduct. Wanneer je als particulier gaat beleggen vragen de brokers vaak een service fee maar ook transactiekosten. Kies jij ervoor om jouw geld te laten beleggen door fondsbeheerders dan komen hier nog best wel hoge bedragen bij bovenop. Dat zijn namelijk de beheerkosten en de administratiekosten.

Zakenman geeft tips bij het kopen van aandelen

Wanneer het kopen van aandelen kosten met zich mee brengt dan schrikt dat vaak mensen af. Helemaal omdat er aan beleggen natuurlijk ook risico’s vast zitten, je kunt namelijk ook een deel van jouw inleg verliezen. Het is daarom belangrijk dat jij je hiervan bewust bent. Het is nog belangrijker om met de juiste kennis te gaan beleggen en niet in te gaan op het advies van de buurman zonder het zelf te onderzoeken.

Hierover komen we later uitgebreider op terug wanneer we gaan kijken naar de 9 belangrijkste tips bij het kopen van aandelen.

Tips bij het kopen van aandelen

Dan zijn we nu aangekomen bij het hoofdstuk waarvoor je waarschijnlijk op dit artikel terecht bent gekomen. Namelijk de 9 belangrijkste tips bij het kopen van aandelen volgens RijkOnline. Wanneer je onderstaande tips goed doorleest en toepast zijn wij ervan overtuigd dat jij op een veilige en onderbouwde wijze aandelen kunt kopen.

Zoals we hierboven al eerder hebben aangegeven zitten er natuurlijk altijd risico’s aan vast wanneer je gaat beleggen in aandelen. Beleg daarom alleen met geld dat je kunt missen en niet met de laatste €1000,- die jij op de bankrekening hebt staan.

Dat is een tip die je alvast van ons krijgt en welke wij niet vaak genoeg kunnen herhalen. Zorg dat je niet in financiële problemen komt als de koers toch anders lijkt te gaan als dat jij op geanticipeerd had.

Kies de meest geschikte beleggingsvorm voor jou

Wanneer je begint met het beleggen in aandelen is het eerste waar je over na moet denken in welke vorm jij dit wilt gaan doen. Wellicht wist je dat helemaal niet maar er zijn meerdere vormen hoe je kunt beleggen. Zo kun je bijvoorbeeld zelf aandelen gaan kopen en verkopen, je kunt gaan beleggen met advies van een expert of je laat het kopen en verkopen van aandelen over aan een vermogensbeheerder.

Is jouw doel om met een niet al te groot bedrag zelf aandelen te gaan kopen dan ligt het voor de hand dat jij zelf de aandelen gaat kopen en verkopen. Jij opent een beleggingsrekening bij een broker en je bent ready-to-go. Uiteraard moet je nog wel uitzoeken welke aandelen interessant zijn om te kopen, en dat kan natuurlijk een hele klus zijn als je niet weet wat je doet.

Het zelf uitzoeken en kopen van aandelen klinkt voor veel mensen het beste in de oren, je maakt immers geen extra kosten voor het inschakelen van derden. Echter is het niet altijd de verstandigste keuze wanneer jij op de lange termijn jouw vermogen wilt laten groeien. Het is altijd goed om ook de andere opties te overwegen.

Eén van die opties is om jouw geld te laten beleggen door een vermogensbeheerder. Beginnende beleggers zijn vaak erg onzeker over welke aandelen ze moeten kopen en wat het beste moment is om deze aandelen te kopen. Wanneer jij een vermogensbeheerder inschakelt neemt hij dat stukje onzekerheid volledig uit handen.

Aangezien er aan vermogensbeheer en aan het beleggen met advies extra kosten vast zitten schrikt dit veel mensen af. Toch is het niet verstandig om deze opties zomaar naast je neer te leggen. Vaak behaal je namelijk een veel hoger rendement doordat vermogensbeheerders de juiste kennis in huis hebben. Kijk hier dus ook zeker goed naar wanneer je een keuze maakt.

Maak een beleggingsplan

Veel mensen starten met het kopen en verkopen van aandelen doen dit omdat ze het leuk vinden en omdat ze meer rendement uit hun spaargeld willen halen. Echter het gevaar wanneer je gaat beleggen voor de lange termijn is dat je geen concreet doel hebt. Hier kan het maken van een beleggingsplan bij helpen. Zo kun jij de keuzes die jij maakt ook onderbouwen.

Wij snappen erg goed dat bijna niemand er zin aan heeft om een plan op te gaan stellen. Toch is het absoluut verstandig om dit toch te gaan doen. Zoals eerder al aangegeven zitten er risico’s vast aan het beleggen in aandelen en zo verklein je deze risico’s omdat je overal goed over na hebt gedacht. Een beleggingsplan zou ieder geval aan volgende zaken moeten voldoen:

  • Je hebt een beleggingsdoelstelling opgesteld.
  • Je belegt voor de langere termijn.
  • De hoogte van het in te leggen bedrag is bepaald.
  • Je hebt de komende jaren dit bedrag niet nodig.
  • Je hebt bepaald wanneer en waarom je weer gaat verkopen.
Het opstellen van een beleggingsplan

Ook wil je natuurlijk zo laag mogelijk aandelen inkopen en zo hoog mogelijk weer verkopen. Echter ontstaan er in de praktijk veel vraagtekens bij mensen wanneer ze het beste kunnen kopen en verkopen. Bij het bepalen van een beleggingsplan ga je bepalen welke redenen er zijn om te kopen en te verkopen van aandelen. Denk er dus over na om een goed beleggingsplan op te stellen, hier zul jij op de langere termijn zeker van profiteren.

Start met een oefen account

Eén van de volgende tips die wij hebben bij het kopen van aandelen is dat je kunt beginnen met een oefen account. Er zijn verschillende brokers waar je een oefen account kunt aanmaken en zonder risico’s kunt oefenen. Je gaat dan beleggen met nep geld en dat is een fantastische manier om te kijken of jij het onder de knie hebt.

Veel mensen onderschatten de waarde van het beleggen met een oefen account en willen het liefst gelijk beginnen met het echte werk. Dat is natuurlijk begrijpelijk maar wanneer je dan verkeerde beslissingen maakt zijn dat wel dure fouten. Dus adviseren wij altijd om je kennis te testen met een oefen account. Eén van de brokers waar je een demo account kunt aanmaken is bijvoorbeeld Plus500.

Begin klein en schaal op

Wanneer je begint met het zelf beleggen in aandelen is het verstandig om klein te beginnen. Ga niet gelijk al je spaargeld inzetten op aandelen terwijl je nog maar net begint. Leer hoe het spelletje werkt en zorg dat je leert van eventuele fouten. Wanneer je dan het gevoel hebt alles beter onder de knie te hebben kun je het makkelijk opschalen. Zo voorkom je namelijk dat je grote verliezen lijdt.

Zorg voor de juiste kennis

Eén van de belangrijkste tips bij het kopen van aandelen die wij jou kunnen geven is dat je over de juiste kennis moet beschikken. Er zijn genoeg mensen die denken dat ze wel even snel en veel geld kunnen verdienen met het beleggen in aandelen. Je moet echter wel weten waar je mee bezig bent en de juiste aandelen op het juiste moment kopen.

Om over de juiste kennis te beschikken kun je natuurlijk het internet afstruinen want daar is alles wel te vinden. Je kunt er ook voor kiezen om een online training te volgen om alle informatie op 1 plek te vergaren. Er zijn alleen in Nederland al genoeg trainingen en cursussen te vinden. Echter zijn ze zeker niet allemaal van hetzelfde niveau. Je wilt natuurlijk wel klaar zijn om te beginnen wanneer je een online training hebt gevolgd.

Een training die jou van A tot Z alles leert over de wereld van beleggen en jou hier ook voor klaar stoomt is de Trading Navigator Methode. In deze video training neemt Harm van Wijk jou aan de hand en laat jou met duidelijke voorbeelden zien hoe het werkt. Je krijgt zelfs zijn software die jou helpt bij het beleggen in aandelen. Kijk anders maar eens naar onze review over de Trading Navigator Methode.

Spreid je risico

De volgende tip die wij voor jou hebben wanneer je aandelen wilt gaan kopen is het spreiden van je risico. Zet niet al je geld in op 1 aandeel maar verspreid jou inleg over meerdere interessante aandelen. Door het verspreiden van je risico verlaag jij de kans dat je door een koersdaling ontzettend veel geld verliest.

Over hoeveel verschillende aandelen jij jou geld moet verspreiden is lastig te zeggen. Maar ter indicatie kunnen we zeggen dat het minimaal verspreid moet zijn over 25 verschillende aandelen. In onderstaande grafiek kun je zien hoe je het risico kunt verlagen door het spreiden van jou geld over verschillende aandelen.

Spreiden van je risico bij het beleggen in aandelen

Weet welke producten je koopt

Een andere belangrijke tip wanneer je begint met het kopen van aandelen is om te beleggen in producten en bedrijven die jij begrijpt. Een goede strategie om toe te passen is om verschillende redenen te noteren waarom je een aandeel zou kopen. Lukt het je niet om met redenen te komen dan is het waarschijnlijk verstandig om het aandeel over te slaan.

Als je belegt in een product dat jij begrijpt dan snap je vaak ook beter wat de potentie van een product kan zijn. Je kunt dan beter inschatten of de koers van een aandeel zal gaan stijgen of dalen.

De lange adem wint

Wanneer je winst wilt maken bij het beleggen in aandelen heb je een lange adem nodig. Snel winst maken is ook zeker mogelijk, je gaat dan handelen op de korte termijn oftewel daytraden. Echter is het voorspellen van de koersen op korte termijn vrijwel onmogelijk en komt het veelal aan op geluk.

Ben je serieus om meer rendement te halen uit je spaargeld en wil je jouw vermogen laten groeien? Dan doe je er verstandig aan om naar de lange termijn te kijken. Wanneer je bijvoorbeeld naar het rendement van de AEX kijkt is deze over de laatste 30 jaar gemiddeld 10%. Waarbij er jaren zijn dat het rendement boven de 60% lag maar ook jaren waarbij het rendement min 50% was.

Het beste instapmoment kiezen

Een belangrijke stap in het kopen van aandelen is het bepalen wanneer je een aandeel het beste kunt kopen. Je wilt natuurlijk voorkomen dat jij het aandeel op het hoogtepunt koopt. Helaas is het kiezen van het beste instapmoment bijna niet te voorspellen. Zelfs de experts kunnen de aandelen markt niet timen. Maak je daarom niet al te druk over het beste instap moment.

Wat wij vaak zien gebeuren is dat mensen maar blijven wachten met instappen. Hierdoor loop je vaak veel rendement mis. Je kunt niet wachten tot alle problemen de wereld uit zijn. Dan vind je namelijk nooit een goed moment om in te stappen. Het beste wat je kunt doen is instappen wanneer je het geld hebt.

Conclusie over de tips bij het kopen van aandelen

In het afgelopen artikel heb je de 9 belangrijkste tips kunnen lezen wanneer het aankomt op het kopen van aandelen. Het lastige van geld verdienen met aandelen is dat de markt niet te voorspellen is. Met de juiste kennis kun je verwachtingen uitspreken en hierop inspelen, maar het blijft altijd afwachten hoe dit zich gaat ontwikkelen.

Toch is het beleggen in aandelen een ontzettend mooie manier om meer rendement uit je spaargeld te halen. Belangrijk is om zelf over de juiste kennis te beschikken en niet teveel te luisteren naar wat anderen roepen. Vertrouw op jezelf en neem informatie van experts ter harte.

Wanneer je net start met het beleggen in aandelen begin dan klein en kijk hoe het spelletje werkt. Zo voorkom je dat jij grote verliezen lijdt. En we geven het nogmaals aan, beleg alleen met geld dat je kunt missen. Hopelijk het jij na het lezen van deze tips een beter beeld waar je op moet letten bij het kopen van aandelen.

Wil jij veilig in aandelen beleggen?

Met de Trading Navigator Methode leer jij stap voor stap hoe je veilig kunt beleggen. Ook krijg je toegang tot unieke software die jou hierbij helpt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.